Home » Blog » 9 manieren om een vuist te maken tegen malware

Zit de schrik bij u nog in de benen na de grote uitbraak van ransomware WannaCry en Petya/NotPetya? Wij kunnen het ons goed voorstellen. Is dit het begin van een wereldwijde plaag van ransomware? Wat komt er hierna? Wij geven u graag negen tips om u te wapenen tegen aanvallen van cryptoware en andere malware.

1. Keep yourself updated

Malware zijn gek op lekken in een Windows-systeem of andere software. En net daarin springen kan ervoor zorgen dat uw systeem platligt. Zorg er daarom voor dat Windows-servers, internetbrowsers en andere applicaties altijd bijgewerkt blijven met de nieuwste updates en security patches. Wacht ook niet te lang met het updaten, aangezien updates vaak beveiligingsverbeteringen bevatten. Houd ook uw software up-to-date. Dat maakt uw systemen een stuk minder vatbaar.

2. Schitteren door aanwezigheid

Internet Web Protectie is een verzameling extra beveiligingsmaatregelen binnen de instellingen van internetbrowsers. En als deze al aanwezig zijn, waarom deze dan niet optimaal inzetten? Dit zijn:

  • Browsing protection: beschermt tegen schadelijke websites en browser-aanvallen.
  • Web Content Control: verbetert de beveiliging en productiviteit door toegang tot websites te controleren gebaseerd op bepaalde categorieën.
  • Web Traffic Scanning: beschermt tegen virussen in http-verkeer.
  • De mogelijkheid om inhoud en scripts te blokkeren binnen web sessies.
  • De mogelijkheid om het gebruik van browser plug-ins te beperken waar dat kan.

3. Analyseren kun je leren

Antivirusprogramma's zijn al lang niet meer voldoende om malware tegen te houden en lopen vaak achter de feiten aan. Betere beveiligingssoftware, die gebruik maakt van proces-analyzer-technieken, monitort de processen op alle apparaten en netwerken continu dankzij gedragsanalyse. Wanneer er verdachte activiteiten plaatsvinden wordt het proces meteen afgebroken. Zo wordt versleuteling van bestanden een halt toegeroepen.

4. Back it up and do it again

Zorg voor een goede en gedegen back-up van data en servers. Laat het daar niet bij maar zorg ook dat er een goede herstelprocedure aanwezig is om besmette werkstations snel weer werkend te krijgen na een aanval. Test ook of de back-ups goed gelukt zijn en doe daarbij geen aannames.

5. Van het kastje naar de muur

Door letterlijk een muur op te trekken met een firewall op al uw servers en werkstations wordt de verspreiding van malware beter tegengegaan. Nieuwe malware gaan op zoek naar poorten om zichzelf te verspreiden. Laat alleen inkomend verkeer toe op de hoogstnoodzakelijke poorten die nodig zijn om goed te kunnen werken.

6. Pak het (aan) bij de bron

Wanneer je software aan wilt schaffen zijn er vaak veel websites van derden die van alles aanbieden. Het is niet duidelijk wat er in de tussentijd mee gebeurd is of uit welke bron zij het gehaald hebben. Download software daarom altijd bij de bron.

7. Gratis? Wellicht ook gratis toevoeging

Wanneer u een programma uit wilt proberen downloadt u vaak een gratis versie of proefversie. Deze software kan allerlei toevoegingen bevatten die het betaalbaar houden, zoals extra programma's of toolbars. Let erop dat u deze niet mee installeert.

8. Niet door schade en schande wijs worden

Gebruik het gezond verstand en stimuleer dit ook bij uw werknemers. Open niet zomaar berichten, bijlagen of links van onbekende afzenders in uw e-mail. Zorg dat alle gebruikers binnen uw organisatie zich bewust zijn van de gevaren en dat zij pionieren in de kennis over digitale (informatie)veiligheid. Hier zijn ook awarenesstrainingen voor.

9. Neem afscheid van het oude

Het is niet alleen goed om te updaten met het nieuwste, maar ook om bewust het oude weg te doen. En daarmee bedoelen we netwerken die niet meer draaien, opslag waar niets meer mee gebeurt, apparaten die verstoffen, rondslingerende USB-sticks of software die te veel verouderd is. Als deze toch nog op één of andere manier aan uw bedrijfssysteem gekoppeld zijn, kan dit een ingang vormen voor malware. Een schoon bedrijfsnetwerk zorgt ook voor overzicht. Bovendien worden oude computers niet meer standaard ondersteund met veiligheidsupdates.

Maak kennis met oplossingen die passen bij uw situatie

2source4 biedt ICT-oplossingen die bijdragen aan uw benodigde nachtrust. Meer weten? Neem contact met ons op!

Download e-book

Meld je aan!

Gerelateerde posts

In deze post leer je hoe je door middel van RSS-feeds in Microsoft...

Niels Dusault
28-1-20 16:12

Het beveiligen of het veiligstellen van bezittingen is nooit een...

Luuk van den Ende
27-8-20 13:02

15 jaar trouwe dienst. Gelukkig kennen we dat bij 2source4. Als het...

Jan Boons
29-4-21 11:56