Home » Blog » ‘Als je geen fouten maakt, heb je het niet hard genoeg geprobeerd’

Mischa van de Kamp is autodidact van de bovenste plank. School wist hem niet te boeien, computers des te meer. Na een lastige periode in zijn leven, raakte Mischa in gesprek met Jurgen Bossenbroek, oprichter en directeur van 2source4. Hij gaf hem een kans die Mischa met twee handen aangreep. Inmiddels is Mischa een van onze solutionconsultants en implementeert hij de sterren van de hemel.

Autodidact

School was niet heel erg mijn ding. Ik was wel leergierig, maar heb er nooit van gehouden om met mijn neus in de boeken te zitten. Computers, dat was een ander verhaal, die vond ik helemaal het einde. Ik haalde ze al uit elkaar zonder echt te weten hoe ik ze weer in elkaar moest zetten, maar dat leerde ik mezelf in rap tempo. Later breidde de liefde voor hardware zich ook uit naar software. Toen Microsoft in 2014 aankondigde dat ze Windows 10 gingen lanceren, besloot ik deel te nemen aan het Microsoft Insider-programma, zo kon ik als een van de eersten de nieuwe Windows-versie ervaren en nieuwe dingen uitproberen. Je kunt dus gerust zeggen dat ik een echte autodidact ben.

Insider

Depressie

In datzelfde jaar besloot ik om een opleiding te gaan volgen, zodat ik aan de slag zou kunnen in de IT-wereld. Dat werd geen succes. Ik zat met mezelf in de knel en belandde in een depressie. Toch bleef technologie me trekken. Ook toen ik thuis was, was ik voortdurend met computers bezig, zo maakte ik websites om anderen te helpen en heb zelfs een eigen gameserver gehost. Toen ik besloot aan mezelf te gaan werken en mijn problemen aan te pakken, kwam ik terecht bij KeiTV, een stichting die jongeren en volwassenen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt door het aanbieden van dagbesteding op het gebied van journalistiek, audiovisuele vormgeving en ICT. Ik heb hun website doorontwikkeld en een server ingericht. Langzaamaan ging het beter met me en was het tijd om op zoek te gaan naar een serieuze baan.

Dit is de plek waar ik wil werken

Het UWV wees me op een vacature bij 2source4. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gereageerd. Mijn eerste gesprek was met Jurgen, de oprichter en directeur van 2source4. Hij had mijn CV gezien, dus hij wist al dat ik een autodidact ben. Tot mijn verbazing kreeg ik direct alle vertrouwen en Jurgen had meteen al een heel plan voor me in zijn hoofd. Normaalgesproken ben je zenuwachtig als je een sollicitatiegesprek ingaat, maar bij mij was het andersom. Toen ik wegging gierden de zenuwen door m’n lijf. Maar ik had er ook enorm veel zin in. Ik wist tijdens dat eerste gesprek al: dit is de plek waar ik wil werken.

Allereerste examen ooit

Wat je met een computer kon, dat wist ik inmiddels wel, maar op zakelijk vlak had ik nul ervaring. De eerste paar jaar heb ik op de servicedesk gezeten. Ik heb geleerd hoe je met klanten om moet gaan en ik mocht met projecten meelopen. Begin 2019 slaagde ik voor mijn allereerste examen ooit! De eerste in een rijtje Microsoft Dynamics 365 en Microsoft 365-diploma’s. Mijn eerste blog volgde al snel. Toen de coronapandemie uitbrak, was Teams ineens een enorme hit. De implementaties waren niet aan te slepen, en ik werd gevraagd of ik mee wilde helpen. In eerste instantie heb ik vooral meegekeken met Myron, maar als snel kon ik zelfstandig implementatietrajecten oppakken. Inmiddels zet ik hele SharePoint- en Teams-omgevingen neer bij onze opdrachtgevers. Ik inventariseer de wensen en behoeften van de klant, bedenk hoe we daar technisch het beste op in kunnen spelen, ik richt de omgeving helemaal in en train medewerkers. Op deze manier leer ik veel verschillende werkomgevingen kennen, elke organisatie heeft immers weer een andere manier van werken. Heel interessant om dat allemaal te onderzoeken.

Kennisdelen

Het team van 2source4 is een heel hecht team. Als dingen een keer niet lekker lopen, kunnen we dat gewoon met elkaar bespreken. Iedereen wordt hier geaccepteerd, ook ik met mijn verleden met een depressie. Het gaat nu heel goed met me, maar zo’n depressie gaat nooit helemaal weg. Er zijn nog steeds dagen dat ik er hard aan moet werken om dingen voor elkaar te krijgen. Die ruimte krijg ik binnen ons team. Je mag hier ook fouten maken. Ik heb Jurgen weleens horen zeggen: ‘Als je geen fouten maakt, heb je het niet hard genoeg geprobeerd.’ Dat is geen blabla, dat meent hij ook. Als je iets fout doet, kijken we samen naar oplossing en dan komt het altijd goed. Bij andere bedrijven zie ik weleens dat medewerkers elkaar vliegen proberen af te vangen door informatie achter te houden. Hier delen we onze kennis en proberen we juist elkaar zo slim mogelijk te maken.

Groeien

Ik hoop in de toekomst naar een managementrol te kunnen groeien. Met mijn levenservaring heb ik veel mensenkennis opgedaan en ik weet hoe ik problemen moet tackelen. Ook van de techniek heb ik behoorlijk wat kennis inmiddels. Als mij iets wordt gevraagd, op technisch vlak of menselijk vlak, weet ik misschien niet direct de oplossing, maar ik weet wel de goede richting aan te geven, dat is heel belangrijk in een leidinggevende functie. Als kind uit een ondernemersfamilie speel ik ook weleens met het idee om ooit mijn eigen onderneming te starten. De toekomst zal het leren, voorlopig heb ik het heel erg naar mijn zin hier!

Soepele en natuurlijk swing

Wat maar weinig mensen van me weten, is dat ik het heel leuk vind om te golfen. Ik deed dat voor het eerst op mijn twaalfde, met mijn vader. Ik doe het niet heel vaak, maar als ik naar m’n vader ga, gaan we zeker een balletje slaan. Laatst hebben we nog op Texel gegolfd. Hij is elke keer weer verbaasd, dat ik zo’n soepele en natuurlijk swing heb. Helaas doe ik het niet vaak genoeg om consistent te zijn. Misschien moet ik daar toch eens in investeren. Als het ooit van die eigen onderneming komt, schijnt het een mooie manier van relatiemarketing te zijn…

MicrosoftTeams-image (24)

Meer weten?

Ook zin gekregen om te werken in een team waar direct, open, eerlijk en afspraak is afspraak centraal staan? Een team waar je fouten mag maken en waar je de ruimte hebt om jezelf te zijn? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wie weet zit er iets voor je tussen!

Meld je aan!

Gerelateerde posts

  Wellicht ken je het wel: er moet een contract ondertekend worden...

Mischa van de Kamp
8-9-20 11:21

Ben jij alleen, of misschien wel samen met jouw organisatie, op zoek...

Luuk van den Ende
12-4-21 12:30

15 jaar trouwe dienst. Gelukkig kennen we dat bij 2source4. Als het...

Jan Boons
29-4-21 11:56