Home » Blog » Een document delen vanuit e-mail? Zo doe je dat!

Afgelopen week hebben we in blog de voordelen en de verschillende soorten delen van bestanden besproken. Vandaag gaan we het praktijk gedeelte in.

 

Want hoe deel je een bijlage vanuit e-mail en hoe pas je snel de permissies aan? Het voordeel van een bestand delen is dat je controle houdt over jouw document. Zo kan je instellen dat alleen de ontvanger het document kan inzien of bewerken. Waarbij als je het zou versturen iedereen met het bestand dit zou kunnen.

 

Om een bestand te delen via een e-mail. Is het nodig om een aantal stappen te doorlopen die vergelijkbaar zijn met het toevoegen van een bijlage.

 

 1. Open Outlook op je computer en maak een nieuw e-mail bericht aan.
  nieuw e-mail bericht
 2. Klik in de startbalk op de optie “Bestand” 
  optie “Bestand”
 3. Er opent zich nu een menu, selecteer de optie “Door weblocaties bladeren”. Hou er rekening mee dat als je een bestand wilt delen, het opgeslagen moet zijn in je cloud opslag.
  “Door weblocaties bladeren”
 4. Kies vervolgens de cloud locatie waar het bestand is opgeslagen. Als het een mailbijlage is uit een ontvangen e-mail bericht en je hebt “Automatisch bijlage opslaan op OneDrive” ingesteld, dan selecteer je de optie “OneDrive for Business”
  “OneDrive for Business”
 5. Kies uit de bestanden het bestand dat je wilt toevoegen aan het e-mail bericht en klik op “Invoegen”
  “Invoegen”
 6. Je krijgt nu twee mogelijkheden “Koppeling delen” en “Bijvoegen als kopie”. Kies de optie “Koppeling delen”.
  “Koppeling delen” en “Bijvoegen als kopie”
 7. De standaard instelling is “Iedereen kan bewerken”. Dit betekent dat iedereen die de koppeling heeft of bijvoorbeeld doorgestuurd krijgt het bestand kan inzien en kan bewerken. Deze instelling is standaard om zoveel mogelijk hetzelfde gevoel te geven, als het versturen van een bestand als bijlage.
  “Iedereen kan bewerken”
 8. Dit kan vanuit de beheerder van de Office 365 omgeving anders ingesteld worden, zoals bijvoorbeeld hieronder, waardoor alleen personen binnen de eigen organisatie het document kunnen bewerken.
  organisatie het document kunnen bewerken.

 9. Als je voor het te delen bestand een andere permissie in wilt stellen, dan klik je op het pijltje naast het gedeelde bestand en selecteer je “Machtigingen wijzigen” om een andere optie te selecteren.
  een andere permissie in wilt stellen
 10. Staat er een bepaalde optie niet tussen, dan is dit door de beheerder van de Office 365 omgeving niet toegestaan. Hieronder ontbreekt bijvoorbeeld “Iedereen kan bewerken”.
  ontbreekt bijvoorbeeld “Iedereen kan bewerken”
 11. Om een bijlage of koppeling te verwijderen, klik je op het pijltje naast het document en klik op je “Bijlage verwijderen”.
  “Bijlage verwijderen”

Meerdere documenten delen? Geen probleem!

Men kan net zoals bij een “bijlage” in een e-mail meerdere documenten toevoegen, door de stappen hierboven te herhalen. Voordeel van delen is dat je per document kan bepalen wat de rechten zijn voor de ontvanger. Zo kan het ene document alleen lezen zijn en het andere document bewerken.

12

Mocht je nou niet zeker weten of het gelukt is om een koppeling te delen, dan kan je dat eenvoudig controleren. Kijk bij het document dat is toegevoegd of er een “wolkje” voorstaat. Staat dit er? Top, dat betekent dat je je document deelt.

13

En is het gelukt? Mooi! Mocht dit niet zo zijn bel ons gerust en we nemen dit graag met je door!

Mocht je nog vragen hebben of ben je benieuwd hoe je de permissies als beheerder kan aanpassen neem dan contact met ons op!

 

Meld je aan!

Gerelateerde posts

In deze post leer je hoe je door middel van RSS-feeds in Microsoft...

Niels Dusault
28-1-20 16:12

Dat is natuurlijk geen gekke vraag, het klopt dat Microsoft 365...

Paul Vreeker
17-11-20 13:47

Een functie waarvan ik tot voorkort het bestaan niet af wist, maar...

Niels Dusault
11-8-21 10:15