Home » Blog » Hoe pagineer je Power BI rapporten met Power Automate?

De fantastische Business Intelligence oplossing van Microsoft, Power BI, behoeft geen introductie meer. Fijn te zien dat ook een partij als Gartner deze oplossing ver boven de rest positioneert in haar "Magic Quadrant".

Toch heeft iedere oplossing z'n beperkingen, al dan niet bewust in stand gehouden door de makers.

De papieren scrollbar...

Power BI is bij uitstek geschikt om de online informatievoorziening te ondersteunen.
Voor wanneer gevraagd wordt om een vorm van offline informatievoorziening biedt Power BI export en print-functies. Zo kun je rapporten en dashboards als PDF-bestand opslaan om bijvoorbeeld als factuurbijlage naar een klant te sturen. Echter, daar gaat het soms mis. Power BI maakt namelijk een soort "printscreen" van het betreffende rapport, inclusief eventuele scrollbars als de inhoud niet volledig op het scherm past.
Da's leuk, een printje of PDF-je met een niet werkende scrollbar!

Alternatief Power BI Gepagineerde Rapporten

Met de app Power BI Report Builder kunnen rapporten gemaakt worden die over meer dan één pagina lopen. Daarmee genereer je bijvoorbeeld een lijst verdeeld over pagina 1, pagina 2 etc. Dit heet een Gepagineerd Rapport. Deze functionaliteit is in Power BI beschikbaar voor gebruikers van een Premium licentie.

Power BIEchter, het maken van een zo'n Gepagineerd Rapport zal veel gebruikers afschrikken. Het is gebaseerd op SQL Server Reporting Services en ziet er technisch uit. Het is dan ook meer gericht op een IT-er dan op een eindgebruiker.

De Premium licentie biedt veel meer extra's dan alleen het maken van gepagineerde rapporten, maar als het je alleen en incidenteel daarom gaat wijs ik je graag op een nieuw alternatief.

Alternatief Power Automate

Recent heeft Microsoft de visual "Power Automate" aan Power BI toegevoegd. Met deze visual is het mogelijk een nieuw type knop te plaatsen op je Power BI rapport. Deze knop verstuurt gegevens van het rapport naar Power Automate en start daar een stroom.
"Boeiend!" zullen sommigen denken. Bij anderen prikkelt het direct tot het bedenken van "use cases". Zoals bij mij.
Zoals "Kan ik hiermee een gepagineerd rapport maken?"

Power Automate Stroom Schema

En JA, DAT KAN!

Power BI " Power Automate " Gepagineerd rapport als PDF-bestand

De Use Case: Al onze klanten hebben toegang tot onze online informatievoorziening (opgezet met Power BI). Daarnaast wenst één van de contactpersonen van een klant een PDF-bestand te ontvangen met gegevens van de afgesloten Helpdesk Tickets. Puur omdat dit makkelijker te archiveren is.

Om dit te verwezenlijken heeft mijn collega, een gebruiker van ons Service Center, in Power BI een pagina gekregen met de nieuwe Power Automate knop.
Zij selecteert op die pagina de betreffende klant en periode en klikt vervolgens op de knop "Genereer Uw tickets.pdf". Then the magic happens!

Ticket periode

Power BI start een stroom in Power Automate inclusief de gegevens van de geselecteerde tickets. Welke gegevens dat zijn hangt af van welke velden in Power BI aan de knop zijn gekoppeld.
De ontvangen gegevens zijn vrij plat en worden in deze stroom wat netter gemaakt. Zo wordt de datumnotatie aangepast en worden de gegevens gesorteerd.


Vervolgens wordt een Word sjabloon, dat hiervoor in OneDrive klaarstaat, gevuld met de gegevens. Zo wordt de klantnaam in de hoofdtekst van het document geplaatst en wordt een tabel met de gegevens van de tickets gevuld.

Power Automate stroom

Dit Word bestand wordt vervolgens geconverteerd naar een PDF-bestand met de naam "Uw tickets.pdf".
Dit bestand wordt opgeslagen in een kanaal van de Teams omgeving van ons Service Center waarna mijn collega ermee kan doen wat zij wil doen

Gepagineerde rapportage

Bovenstaand is natuurlijk maar een simpel voorbeeld van onze use case.
De Power Automate functionaliteit in Power BI maakt ook zaken mogelijk als het versturen van een notificatie naar iemand wanneer er een bepaalde escalatiewaarde op een rapport geconstateerd wordt, of het versturen van een voorraadlijst in Excel naar een prospect, of het aanpassen van gegevens in een CRM systeem.

Zelf ook zoiets maken?

Om zelf zoiets te maken is kennis van Power Automate een noodzaak. Het is niet complex, maar als je nieuw bent op dat gebied kun je al snel vast komen lopen.
Een paar bronnen die kunnen helpen om een soortgelijke oplossing te maken staat hieronder vermeld.

Curbal heeft een uitgebreid voorbeeld op YouTube geplaatst:

(1) Export Power BI to MS Word / PDF | Paginated reports with Power Automate and Power BI - YouTube

In mijn voorbeeld sorteer ik de door Power BI geleverde gegevens in Power Automate. Hier is nog geen standaard oplossing voor.
In onderstaande blog staat de methode beschreven zoals ik doorgaans hanteer:

How to implement Sort with Microsoft Flow in 3 actions within a loop — John Liu .NET

Als je situaties hebt waarvan je denkt dat deze Power Automate / Power BI integratie nuttig is, maar zelf niet over de benodigde kennis beschikt om dit te realiseren, bieden we natuurlijk graag hulp.

Benieuwd wat je nog meer kan doen met Power Automate? Lees de blog van mijn collega Mischa over HR processen.

 

 

Meld je aan!

Gerelateerde posts

  Wellicht ken je het wel: er moet een contract ondertekend worden...

Mischa van de Kamp
8-9-20 11:21

Als je in de auto rijdt wil je soms weten hoeveel brandstof je real...

Michel Tsang
5-11-20 14:13

Of je nu thuiswerkt, hybride werkt of op kantoor aan de slag gaat, je...

Myron Helgering
8-6-22 16:51