Home » Blog » Hoe veiliger vanuit huis te werken?

Dat Corona werk en privé nader tot elkaar heeft gebracht is geen verrasing. Ik zie veel posts en blogs op LinkedIn langskomen over hoe fijn en goed het is dat we kunnen thuiswerken. En dat er allerlei mooie tools zijn om dit thuiswerken te faciliteren, zoals Microsoft Teams, waar ik zelf fan van ben. 

Thuiswerk situaties

Deze mooie kant van samenwerken met collega’s brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Van grappige situaties tot ernstige datalekken. 

De oogappeltjes

Voor iedereen die thuiswerkt komt een van de volgende situaties vast en zeker bekend voor: werken aan de keukentafel, op zolder, in de kinderkamer met bureau of uiteraard gewoon in de werkkamer. Ondertussen kinderen die rondrennenhuiswerk maken aan dezelfde tafel, pubers die snel even gebruik maken van de werkcomputer van pappa/mamma om het laatste YouTube filmpje van hun favoriete vlogger te kijken, of om iets vaags te downloaden waar wij ouders geen benul van hebben wat voor bestand dat is. Vaak krijg je dan de computer na veel gemor terug en zijn de instellingen plotseling veranderd. Dat heb je dan toch zeker zelf gedaan en weg zijn ze

Lieve viervoeters

Onze lieve viervoeters mogen we niet vergeten, die met hun mooie zachte vacht en kleine voetjes over je super gevoelige ergonomische toetsenbord heen stampen en prompt is er een mail verstuurd. Ook kunnen ze je toetsenbord als een prima slaapplek zien, direct nadat je achter je werkplek vandaan bent gegaan.  
Kortom naast de vele voordelen kan het thuiswerken ook erg hectisch zijn op het moment. 

Tips voor veilig en geconcentreerd werken

Onderstaand een aantal tips die jij zelf kunt toepassen om veilig en geconcentreerd vanuit huis te werken.

1. Het world wide web(www) of te wel het internet komt jouw huis binnen via de internetlijn die aan een modem is gekoppeld. Een modem is één van die kastjes met hopelijk allerlei groen knipperende lampjes in de meterkast. De modem verbindt je computer met het internet. Zorg dat je thuis een goede geüpdatet beveiligde modem hebt met een sterk wachtwoord van minimaal 12 leestekens lang voor het Wifi. 

2. Laat jouw pareltjes en andere gezinsleden niet jouw werkapparaten en -accounts gebruiken om die ene mooie PowerPoint voor de spreekbeurt te maken. Hierdoor kunnen zij namelijk van alles binnen jouw account doen, gewenst of ongewenst.  

3. Als je met jouw thuis-collega (partner) bij de koffie machine gaat flirten, dat ene gekke filmpje op internet gaat kijken of koffiepraat gaat houden, vergrendel jouw werkapparaat. Voor een Windows apparaat kan dat met toets combinatie Windows Logo + L voor een Apple apparaat met Control + Command + Q. Als je terugkomt kun je middels Windows Hello (gezichtsherkenning) of door het invoeren van een wachtwoord weer snel aan de gang. 

4. Download niet die ene gave film, die nog niet op Netflix is te streamen, op het werkapparaat of thuisapparaat. Dit is in de eerste instantie illegaal en je weet niet wat je allemaal binnenhaalt (download). 

5. Tijdens de 30 minuten pauze, hardloop sessie of net even die snelle boodschap wil je natuurlijk wel die ene belangrijke mail kunnen lezen, die geheid op dat moment binnenkomt. Lees deze dan veilig via de Outlook app op je telefoon. Deze app is eenvoudig te downloaden vanuit de verschillende app stores. 

6. Weet waar en bij wie je in jouw organisatie moet zijn als er per abuis toch iets ongewenst buiten de organisatie is beland dat klant- of persoonsgegevens bevat. Hoe stom of ongelukkig ook, meldt het altijd bij diegene die voor beveiliging van gegevens verantwoordelijk is (de security officer als deze in jouw organisatie bestaat). 

7. Help jouw organisatie bewust te worden dat veilig werken en beveiliging op de werkaccounts en -apparaten van essentieel belang zijn. 

In een volgende Blog geven we aan welke tools je kunt gebruiken zodat zowel de data als het apparaat veilig zijn. Het belangrijkste uitgangspunt is dat het gebruikersgemak van de gebruiker niet beperkt wordt, maar er wel veilig gewerkt kan werken. Automatisch op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de blog update!

Meld je aan!

Gerelateerde posts

Vind je kopiëren en plakken ook een handige functie? Wist je dat deze...

Niels Dusault
27-2-20 13:41

Inzicht en duidelijkheid is voor veel bedrijven heel erg belangrijk...

Spinpanel
16-10-20 14:54

  Update: Windows 11 is vanaf 5 oktober 2021 beschikbaar. Windows...

Mischa van de Kamp
25-6-21 17:18