Home » Blog » Verrassing! Windows 11 komt eraan.

 

Update: Windows 11 is vanaf 5 oktober 2021 beschikbaar.

Windows 11?! 24 juni is Windows 11 aangekondigd door Microsoft. Dat was voor vele een verrassing. Een aantal jaar geleden gaf Microsoft namelijk aanWindows 10 is de allerlaatste Windows. Gelukkig is het een leuke verrassing! Op de plaatjes die gedeeld zijn door Microsoft is te zien dat Windows 11 een nieuw uiterlijk heeft gekregen dat in lijn ligt met Windows 10. Nu vragen wij ons af wat dit voor bedrijven zal betekenen en geef ik een aantal antwoorden op vragen die ik had. Windows 11

Wat voegt Windows 11 toe voor mijn organisatie? 

Windows 11 is door Microsoft aangekondigd als een grote verbetering. Als je kijkt naar het uiterlijk zie je ook dat het een stuk moderner is. Dit uiterlijk is gelukkig wel heel erg gebaseerd op Windows 10 wat het makkelijker zal maken voor de meeste gebruikers om over te stappen naar Windows 11. 

Naast de moderne look heeft Windows 11 functioneel ook een aantal verbeteringen. Eén van deze verbeteringen is beter omgaan met de processor. Moderne processoren hebben grote en kleine rekenkernen. Met Windows 10 wordt geen onderscheid gemaakt tussen deze grote en kleine rekenkernen. Met Windows 11 wordt dit onderscheid juist wel gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de batterij langer mee gaat, maar ook dat applicaties die jij op dat moment gebruikt meer rekenkracht tot hun beschikking krijgen. 

Voor de productiviteit heeft Windows 11 veel toevoegingen. Zo is het beter geoptimaliseerd voor Tablets en touchscreens door meer feedback te geven als je iets met jouw vinger of pen doet. Daarnaast is een venster ook makkelijker op een plek op het scherm neer te zetten. In Windows 10 kan je een venster op het volledige scherm, links, rechts of in 1 van de hoeken plaatsen. Met Windows 11 krijg je meer opties waaronder het scherm in drieën opdelen en kan je in elk deel een venster plaatsen. De schermopdeling wordt zelfs als je de laptopdock loskoppelt opgeslagen en als je die later weer koppelt kan je verder gaan waar je was gebleven.

Hebben alle gebruikers nu een nieuw apparaat nodig? 

Nee, de meeste gebruikers die een laptop hebben van na 2015 hebben alle vereiste die Microsoft stelt voor het gebruik van Windows 11. Windows 11 heeft voor de processor de eis dat die minimaal 2 kernen heeft wat er meer zijn dan de enkele kern voor Windows 10. Ook zal die processor 64-bit moeten ondersteunen. Voor het werkgeheugen is er ten alle tijden minimaal 4 GB nodig. Dit is het dubbele van wat er met Windows 10 verwacht werd maar de meeste apparaten hebben dat tegenwoordig standaard. Het beeldscherm en de grafische kaart hebben net iets meer nodig. Zo moet een beeldscherm minimaal 720 pixels hoog zijn (720p) en de grafische kaart moet DirectX 12 ondersteunen wat ook in de meeste computers na 2015 het geval is. Verder zijn er nog een aantal vereiste die benoemd zijn in het bericht van Microsoft Windows 11 Specificaties - Microsoft. Deze vereiste zal elke werkcomputer al aan voldoen, omdat deze ook nodig zijn voor bijvoorbeeld harddisk versleuteling. Wil jij weten of jouw device klaar is voor Windows 11 dan kan je gebruik maken van deze tool van Microsoft: Upgrade naar het nieuwe Windows 11-besturingssysteem | Microsoft 

Werken alle applicaties nog die op Windows 10 werkte?

Dit is een vraag die nog niet met zekerheid te beantwoorden is. Niemand buiten Microsoft heeft officieel toegang tot Windows 11. De verwachting is dat alle applicaties die op Windows 10 werken ook op Windows 11 zullen werken. Een van de punten waar dit fout kan lopen is de verwijdering van Internet Explorer in Windows 11. Als een applicatie dus Internet Explorer nodig heeft om te werken is er een kleine kans dat deze applicatie niet zal werken. Hier zeg ik klein omdat Microsoft Edge de Internet Explorer compatibility modus heeft waar de applicaties dan gebruik van kunnen maken.

Hoeveel moeite zal het kosten om te upgraden naar Windows 11?

Op het moment dat jouw werkplek aan de bovenstaande eisen voldoet en jouw applicaties op Windows 10 werken zal het niet veel moeite kosten om over te stappen naar Windows 11. Als jouw werkplek daar niet aan voldoet hoef jij je daar ook niet meteen zorgen over te maken. Windows 10 wordt namelijk nog tot 14 oktober 2025 ondersteund en er is dus geen reden om gehaast de hele organisatie te migreren naar Windows 11. Windows 11 is vanaf juli te testen en zal eind dit jaar beschikbaar worden voor iedereen.

Als jij nu benieuwd bent naar de stappen die genomen kunnen worden om jouw hele organisatie naar Windows 11 te upgraden kan je contact opnemen met ons. Daarna kunnen wij samen met jou een plan maken voor het upgraden naar Windows 11.

Meld je aan!

Gerelateerde posts

Dat Microsoft niet stil zit met het bewegen naar de cloud bleek...

Niels Dusault
16-7-21 14:17

De belangrijkste visie van Microsoft is toch wel dat zij iedere...

Maurits Vlasman
19-11-21 14:22

Zoals in een eerdere blog aangegeven gaan er de komende maanden nogal...

Maurits Vlasman
18-1-22 12:26