Home » Blog » Wat jij altijd al wilde weten over Microsoft Azure - deel 1/3

overview

Het wat en het waarom

Het aanschaffen en up-to-date houden van hardware zoals servers, storage (opslag) en netwerkomgevingen, is een duur grapje voor bedrijven. Terwijl dit toch van essentieel belang is om de IT-infrastructuur van organisaties levend en draaiende te houden. Ook de schaalbaarheid van de IT-infrastructuur is vaak een uitdaging voor de IT-beheerder van het desbetreffende bedrijf, omdat er maar een beperkte set aan hardware beschikbaar is. Bovendien is het niet makkelijk om deze hardware snel uit te breiden als er vraag naar is. - Herkenbare ​struggles voor de gemiddelde IT-beheerder.

Maar toen was er Microsoft Azure! Met Microsoft Azure is het aanmaken, beheren en op- en afschalen van diensten binnen de IT-infrastructuur een stuk eenvoudiger. Voordat we daar arriveren, eerst maar de twee vragen: wat is Microsoft Azure en wat heb ik eraan?

Wat is Microsoft Azure?

Microsoft Azure is een set applicaties/diensten in de cloud. Deze set met online diensten blijft constant groeien en biedt een scala aan oplossingen voor uitdagingen binnen je organisatie. Geheel naar wens voor je eigen IT-infrastructuur, kunnen al deze diensten geïmplementeerd en beheert worden.

Nu hoor ik de IT-beheerder van jouw organisatie ineens denken: “Wat voor applicaties en online diensten precies?”. Een aantal voorbeelden uit het Azure assortiment:

  1. Virtuele Machines: ​zowel Microsoft Windows als Linux kunnen worden opgezet worden in de Microsoft Azure Cloud;
  2. SQL Database​: een omgeving waar databases opgezet kunnen worden door Microsoft, geheel in beheer van Microsoft. De achterliggende IT-infrastructuur blijft draaien en op gezette tijden worden back-ups van de omgeving gemaakt;
  3. Azure WebApps​: een hosting service, bijvoorbeeld voor websites. Ook hier ligt zowel het beheer als de uitvoering volledig bij Microsoft. Het grote voordeel van de schaalbaarheid van deze Microsoft Azure omgeving is hierbij direct meetbaar. Als er bijvoorbeeld grote bezoekersaantallen op een website worden verwacht, kan de omgeving snel aan de behoefte worden aangepast.

Tijd om te sparren

Maar: er is dus nog veel meer! Nieuwsgierig naar de andere online diensten en applicaties, welke misschien handig zijn binnen jouw IT-infrastructuur? Of wil je jouw IT-beheerder even in zijn/haar eigen jargon met ons laten sparren? Neem ​contact ​met ons op en we vertellen je graag meer.

Sneak preview upcoming blog:

Wat jij altijd al wilde weten over Microsoft Azure - deel 2/3

De voordelen voor jouw IT-infrastructuur op een rijtje

Meld je aan!

Gerelateerde posts

De voordelen voor jouw IT-infrastructuur op een rijtje In deel 1 van...

Jilles van den Bosch
18-6-20 17:48

Het kostenplaatje: Pay-As-You-Go In deel 2 van deze blog serie...

Jilles van den Bosch
24-6-20 14:44

Omdat je gewoon niet meer wil betalen dan nodig is In de vorige blogs...

Michel Tsang
1-7-20 14:16