Home » Blog » Wat jij altijd al wilde weten over Microsoft Azure - deel 3/3

Pay-As-You-Go

Het kostenplaatje: Pay-As-You-Go

In deel 2 van deze blog serie vertelden we je over de voordelen van Microsoft Azure en hoe het elke IT-beheerder en IT-afdeling happy maakt. In dit laatste deel hopen we dat jij als IT-beheerder, hoofd IT-afdeling of als beslisser van een organisatie een beetje enthousiast bent geworden over Microsoft Azure. Dan rest nog de grote vraag: wat kost dat?

Microsoft Azure Pay-As-You-Go

Deze term betekent dat je betaalt naar gebruik. Heel fijn dus! Alle applicaties en online diensten van Microsoft Azure die je aan zet, hebben een prijs. De factuur aan het eind van de maand hangt dan af van het aantal uur dat een applicatie actief is geweest die maand. Oftewel: je betaalt dus echt alleen voor het actieve gebruik van een dienst.

Kostenbesparing dankzij Pay-As-You-Go

Dit model van Microsoft Azure betekent automatisch dat er ook kosten bespaart kunnen worden:

  1. Wordt er iets niet gebruikt? Uitzetten! Dit kan zelfs worden geautomatiseerd, bijv. uit na kantoorwerktijd en aan binnen kantoorwerktijd.
  2. Daarnaast kan er worden bespaard door reserveringen in te stellen: koop je in één keer dienst X voor één of meerdere jaren af, dan bespaar je enorm op bijv. een Virtuele Machine of een SQL Database.
  3. Ook is het mogelijk om een licentie die al in bezit is, in te zetten voor bijvoorbeeld een Virtuele Machine om de kosten te verlagen. Dit noemen ze binnen Microsoft Azure Bring Your Own License (BYOL)
  4. Extra: zelfs stroom- en koelingskosten zijn allemaal inclusief bij Microsoft Azure.

Betalen per onderdeel

Binnen Microsoft Azure is het mogelijk om te betalen voor verschillende onderdelen. Als we Virtuele Machines weer als voorbeeld nemen, kun je ervoor kiezen om alleen te betalen voor CPU cycles, storage (opslag) en netwerk verbruik. Let wel: de kosten van deze onderdelen zijn afhankelijk van het type Virtuele Machine die gekozen wordt. Hoe krachtiger de Virtuele Machine, hoe hoger de kosten. In het geval van Virtuele Machines kun je dan denken aan het duurdere gebruik van SSD disks in relatie tot HDD disks.

Ga na hoe hoog jouw IT-kosten zijn

In veel gevallen kan Microsoft Azure zowel functioneel als vanuit een kostenbesparing een betere keuze zijn dan de hardware zelf aan te schaffen en te onderhouden. Ben jij na het lezen van dit deel (of het lezen van de hele serie) enthousiast over Microsoft Azure? Introduceer dit idee dan bij je collega’s op de IT-afdeling of neem contactmet ons op.

Sneak preview upcoming blog:

Werkt jouw organisatie met Microsoft Azure? Zo houd je de kosten onder controle!

Koppel een vooraf ingesteld budget aan jouw Azure diensten.

Meld je aan!

Gerelateerde posts

Het wat en het waarom Het aanschaffen en up-to-date houden van...

Jilles van den Bosch
12-6-20 14:11

De voordelen voor jouw IT-infrastructuur op een rijtje In deel 1 van...

Jilles van den Bosch
18-6-20 17:48

Legacy wat stopt? Ik hoor je denken. “Waarom praten jullie IT-ers...

Paul Vreeker
12-5-22 18:28